Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο στροφάρισμα στην διάρκεια του ποδηλατικού σκέλους ενός αγώνα Τριάθλου και πόσο αυτό επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του αθλητή στο ποδηλατικό σκέλος, την αποτελεσματικότητα στο υπόλοιπο του αγώνα κ.λπ.
Σε συνέχεια αυτού του άρθρου, των διαφόρων παρατηρήσεων και ερωτήσεων που έλαβα αλλά και της παραπληροφόρησης η οποία υπάρχει - και στην οποία έχουμε όλοι ευθύνη που την αφήνουμε να υπάρχει - επανέρχομαι με ακόμα μία κλασσική έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα.
Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε ασχοληθεί με το ποιο είναι το κατάλληλο αποτελεσματικό στροφάρισμα στο Τρίαθλο. Είχαμε καταλήξει ότι το κατάλληλο στροφάρισμα για κάθε αθλητή είναι διαφορετικό. Ενας αθλητής μπορεί να πρέπει να στροφάρει στις 80 στροφές και άλλος στις 100, κάτι που εξαρτάται εκτός από τα αθλητικά προσόντα, το αθλητικό βιογραφικό του και ιδιαιτερότητες του αθλητή όσο την μορφή του αγώνα (drafting ή Non drafting, με ή χωρίς ανηφόρες, απόσταση αγώνα, την στρατηγική του κ.λπ.). Το παρών άρθρο έρχεται ως συμπλήρωμα στο σχετικό μας άρθρο για να δώσει μία κατεύθυνση στους προπονητές και τους αθλητές στην τακτική που θα ακολουθήσουν.
Εννέα αθλητές επιλέχθηκαν για να κάνουν τις εξής δοκιμασίες :
- Ενα εργομετρικό στην ποδηλασία (τεστ μέγιστης αερόβιας απόδοσης)
- Ενα τεστ 3000 μέτρων στο τρέξιμο και
- 3 τεστ ποδηλασίας –τρεξίματος (20 λεπτά ποδηλασίας + 3000μέτρα τρεξίματος).
Στο κάθε συνδυαστικό τεστ ποδηλασίας –τρεξίματος έπρεπε να ποδηλατούν με 60,80 και 100 στροφές με ένταση που αντιστοιχεί στην ένταση που θα ποδηλατούσαν σε έναν αγώνα σπριντ. Οι συχνότητες στο στροφάρισμα δεν επιλεχθηκαν τυχαία αλλά αντιστοιχούν στο εύρος που υπάρχει στο τρίαθλο - και το οποίο είχαν παρατηρήσει και καταγράψει οι ερευνητές όταν σχεδίαζαν την έρευνα- όταν κάποιος ποδηλατεί με 40χλμ/ ώρα με πάτημα 53:11 και 67 στροφές/ λεπτό μέχρι 103στροφές το λεπτό με πάτημα 53:17. Ενώ είναι πιο αποτελεσματικό να ποδηλατείς με χαμηλότερες στροφές το πιο συχνά απαντούμενο είναι οι 80 στροφές (ή για να το πούμε πιο σωστά είναι αυτό που μας βγαίνει πιο φυσιολογικά στος περισσότερους από εμάς) ενώ οι 100 στροφές είναι αυτό που συναντάμε σε αγώνες Τριάθλου με drafting.
Χωρίς να υπεραναλύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να πούμε ότι η έρευνα έδειξε ότι η ποδηλασία επηρεάζει σημαντικά την επίδοση και απόδοση στο τρέξιμο - κάτι το οποίο συμφωνεί με όλα τα ευρήματα όλων των σχετικών ερευνών- όμως το πως στροφάρει ο αθλητής όχι. Δηλαδή δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του στροφρίσματος του αθλητή και του χρόνου που θα κάνει ο αθλητής στο τρέξιμο.
Είναι όμως πάρα πολύ ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στα πρώτα 500 μέτρα του τρεξίματος το στροφάρισμα είχε στατιστικά σημαντικά σχέση με την ταχύτητα του αθλητή σε αυτή την απόσταση, δηλαδή βγαίνωντας ο αθλητής από την Τ2. Δηλαδή το στροφάρισμα με 80 ή 100 στροφές επέφερε μαγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το στροφάρισμα με 60 στροφές. Αυτό συνδέεται από τους ερευνητές με την συχνότητα τρεξίματος/διασκελισμού.
Ως βασική αδυναμία της έρευνας εμείς θεωρούμε το γεγονός ότι επιλέχθηκε μικρή χρονική διάρκεια στον ποδήλατο και στο τρέξιμο. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην ολυμπιακή απόσταση, στο 70.3 και το ironman.
Εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε αθλητής και ο κάθε προπονητής που τον επιφλέπει πρέπει να επιμείνουν πάρα πολύ στην εύρεση του βέλτιστου τρόπου ποδηλάτισης από τον κάθε αθλητή στην κάθε απόσταση και να απαλλαχθούν από τα γενικά, π.χ. στρόφαρε με 80 -90 στροφές κ.λπ.